welcome september

one-of-the-simplest-ways-to-stay-happy-is-to-let-go-of-all-the-thing-that-make-you-sad-letting-go-quote

something happened this weekend. date yang tak menjadi sebab hero missing in action. how frustrated i am.. ūüė• mungkin memang dah tertulis dia bukan jodohku. sayangnya, persahabatan 5 tahun berakhir dengan propose untuk kuar dating. kalau tahu, memang aku takkan ajak dia kuar dating. now, aku cuba nak melupakan apa yang dah berlaku antara kami berdua. sakit tapi, harus dilakukan.

1 september, letting go the past. moving on with new life. kamu, tq sebab pernah singgah sementara memberikan senyuman di wajahku. semoga bahagia dengan siapa pun yang bakal kau temui. saya doakan yg terbaik.

Advertisements

hujan

173983_hujan_663_382

(n.) titik-titik air yang berjatuhan dari udara. sering membuat genangan, kadang juga membawa kenangan

dalam hujan ada lagu yang hanya dapat didengar oleh mereka yang merindui sesuatu. senandung rindu yang menggamit ingatan masa lalu

katakan kalau hujan adalah utusan langit untuk bumi menghantarkan surat rindu yang tak tertahan selama enam bulan dalam 365 hari, lalu setelah ia selesai menjalankan tugas, hujan menyapa ramah tanah, mengajaknya bermain guli atau sekadar berlarian riang menyambut kedatangan pelangi

yeeee saya sangat jiwang pada pagi yang berjerebu ni…pagi ni, Kuching mencatat IPU 93. biasanya aku akan check status terkini IPU di website Malaysia Tercinta (http://www.malaysiatercinta.com/2013/06/indeks-pencemaran-udara-ipu-malaysia.html). kat sini, ia mencatatkan IPU secara¬†real time¬†di lokasi anda atau kawasan sekitarnya. nak tau pasal IPU ni, boleh la jenguk2 website ni dan¬†ambik tahu apakah status terkini IPU di kawasan anda dan apakah tahapnya…

kasut oh kasut

Akhirnya…tamatla sudah riwayat “kasut kesayangan saya”…huhu. tq kasut, sebab setia berkhidmat sehingga hujung nyawa. dengan ini, bermulala pencarian kasut baru yang penuh dengan cabaranDSC_0244. untuk aku, membeli kasut merupakan satu perkara yang paling menyusahkan! sebab…nak¬†memastikan kasut yang dipilih tu selesa dan sesuai dengan citarasa, memang sukar. it must be like “love at first sight”. tak nak beli yang terpaksa beli semata-mata tak cukup masa untuk memilih atau sebab takde pilihan lain. kasut yang terbeli macam tu memang lastly cuma akan pakai sekali dua, then…simpan dalam rak kasut sampai berkulat ataupun kalau bernasib baik, mak akan bagi kat sepupu-sepupu atau anak-anak buah…

bila aku sukakan sepasang kasut, aku akan pabeetalk1407116558785kai sampai kasut tu rosak. then, baru la aku akan beli baru. apakah jenis kasut yang aku suka? kebanyakan kasut yang aku ada, memang bertutup penuh. yang tu aku memang akan pakai sampa
i rosak. secondly, kasut-kasut aku kebanyakannya comel-comel dan berwarna selain warna hitam. dulu2, aku ni agak skema juga la kalau nak turun kerja. mesti kasut hitam. tapi sejak akhir2 ni, memang jarang nak pakai hitam…sebab aku tengok ramai kat office pakai kasut macam2 pesen…so, aku pun ikut la “trend”…

jadi, hujung minggu ni bermula la misi mencari kasut baru. dah target beberapa kedai and i hope, pencarian kali ni takla susah sangat. or else, aku terpaksa la terus pakai wedges ni sampai wedges ni pun rosak jugak. alahai….teringin jugak nak tukar2 kasut seminggu sampai 5 jenis kan….apakan daya, aku ni jenis yang setia. pakai satu untuk seminggu cukup la. hari-hari lain selain kerja, pakai selipar jepun pun aku tak kisah.

uit. tunggu dulu… jom kongsi¬†tips…memilih kasut sebelum membeli ūüôā

1 – Waktu yang terbaik untuk membeli kasut adalah TENGAHARI, PETANG ¬†atau MALAM sebab…pada waktu tu kaki kita mengembang dan lebih besar dari biasa.

2 – Rupanya kaki kanan dan kaki kiri kita ni, tak sama saiz. Jadi, pastikan beli kasut yang ikut keselesaan kaki yang lebih besar. Sarungkan kasut pada kedua-dua belah kaki, lepas tu berdiri tegak dan berjalanla seperti model di runway untuk memastikan kasut yang dipilih tu selesa untuk dibawa berjalan.

3 –¬†Pilih kasut yang¬†sesuai mengikut aktiviti yang nak dilakukan. Takkan nak gi hiking, beli kasut¬†high heel¬†plak…(eh, boleh ke?)

4 – Pastikan tumit dan jari kaki tidak terkeluar daripada saiz asal kasut. Jangan pilih kasut yang dirasakan ketat kerana ini akan menyebabkan kaki anda melecet dan kemudian meninggalkan parut yang mencacatkan kaki anda…(macam kaki saya…huhu)

5 – Walaupun ada jualan murah ataupun ada promosi beli 1 percuma 2….jangan terpedaya sehingga mengabaikan keselesaan kaki anda. Pastikan kualiti kasut tu tiptop, jahitan kemas dan bahannya boleh membenarkan kaki kita bernafas dengan baik (terbayangkan ikan plak…adui)

6 – Last! Yang ni pun aku baru tau. Elakkan memilih kasut berwarna terang seperti merah atau oren kerana ia akan menyebabkan kaki kelihatan besar dan pendek. OMG! selama ni aku pakai2 je kasut warna terang ni sebab aku rasa, kaki nampak comel dan ¬†cerah macam pakai fair and lovely…hihu..

jadi, kesimpulannya…utamakan keselesaan dan kualiti. harga murah, cepat rosak…beli banyak2 kali pun akhirnya harga dia pun sama juga macam beli sepasang kasut yang berkualiti. biar la “alah membeli, menang memakai”…

senggugut

Hilangkan-Sengguguti hate this pain… setiap bulan terpaksa menempuhi kesakitan ni. duduk sakit, baring sakit, berdiri lagi la sakit…serba tak kena dibuatnya. kalau kat umah, memang sepanjang hari la aku akan terbaring terguling-guling kat katil macam la kesakitan tu dapat dikurangkan…yang ni, belum lagi tambah rasa sakit belakang, rasa mual, pening dan macam-macam lagi penyakit yang timbul gara-gara SENGGUGUT seperti lenguh, rasa mencengkam dan sakit di bawah bahagian perut, belakang dan kaki, kejang di bahagian pinggang, dan bengkak di payudara.

sebenarnya, tak semua wanita akan mengalami senggugut setiap kali datang haid. dan yang tak mengalami senggugut tu, memang la wanita yang sangat bertuah sebab boleh menjalani kehidupan seharian dengan normal berbanding wanita-wanita yang mengalami senggugut.

bagi aku, dah bermacam-macam cara aku buat agar kesakitan ni dapat dikurangkan. minum banyak air, sapu minyak panas, tuam perut dengan tuala yang dibasahkan dengan air suam2 panas, ¬†minum teh panas yang dicampur dengan halia, tidur, dan makan ponstan (yang ni opkos last opsyen sebab aku BENCI makan ubat!)…

actually, kalau nak disenaraikan, ada banyak petua dan pantang larang untuk orang yang mengalami senggugut teruk ni. kalau rajin buat research di internet, memang banyak info yang sangat membantu. cumanya, rajin atau tak nak buat…itu terpulang pada diri sendiri. antara langkah-langkah/ tips untuk mengurangkan kesakitan selain apa yang aku buat di atas adalah:

  • minum air suam dengan kerap untuk melegakan kekejangan di samping melancarkan peredaran darah serta merehatkan otot rahim yang kejang.
  • elakkan pengambilan minuman berkafein sebaliknya cuba la minum teh¬†chamomile yang mampu memberikan ketenangan, mengatasi masalah gangguan perut di samping boleh mengubati insomnia dan penyakit migrain.
  • senaman ringan seperti yoga dan aerobik boleh dilakukan semasa atau sebelum haid untuk melancarkan peredaran darah serta menggalakkan pengeluaran hormon endorfin.
  • minum air rebusan halia pun boleh membantu mengurangkan rasa sakit senggugut.

whatever it is, hidup mesti diteruskan. setakat ni, aku masih belum sampai ke tahap perlu ambil cuti gara-gara senggugut. masih boleh bertahan walaupun kesakitan dan rasa tak selesa tu memang aku rasa dan mendatangkan kesan juga pada prestasi kerja untuk beberapa hari.

hati riang

pagi yang cerah…malam tadi memang tak lena tidur sebab nur zara tidur denganku. kesian gak tengok dia, mak nya sedang berkursus di pahang untuk 6 bulan. ayah nya plak tak selesa di rumah kalau adikku tak ada. hmmm, actually kehadiran nur zara bagiku ibarat cahaya terang di hujung terowong yang gelap. ketika aku bersedih kehilangan KA, nur zara dilahirkan. ceh, macam melahirkan anak sendiri plak.

ok, balik kepada pagi yang cerah. mungkin kecerahan ini terasa sebab bos takde di office hari ni. so, tekanan tu agak kurang. ditambah lagi semalam, semua kerja berkaitan dengan dialog prestasi from my part dah SIAP! siap lepas dicross compare oleh 4 mata…jenuh plak asyik silap hantar data. kesian tukang kumpul. last2, pagi semalam aku decide, tunggu sampai semua final…baru hantar. biarla ingkar arahan pun, yang penting orang tak pening..tak salah menyenangkan urusan kawan.¬†akhirnya aku balik pukul 6 petang…

pagi ni ada mesyuarat untuk Anugerah Ketua Menteri Sarawak. aku just hadir untuk mewakili bos je…dapat ilmu baru lagi. sambil typing sambil breakfast…ahahaha…well, perempuan kan boleh buat banyak kerja dalam satu-satu masa. tapi, jangan sampai tercekik macam aku tadi. tengah makan, tiba-tiba bos besar masuk…nasib baik kuih tu tak terkeluar balik. uhuk2…hati2 ye. so, sebelum i g meeting. jom nyanyi2 untuk ceriakan hari rabu yang indah ini….Hati-hati from Amira Othman

Ada dua jalan cerita
Duka atau bahagia
Mahu pilih yang mana
Hati masih bertanya
Lekas, aku mahu jawabnya

Jaga kau hati-hatimerpati-putih-dua
Takut ia dicuri
Kelak nanti kau kan patah hati
Mungkin akan terjadi
Tapi masih tak pasti
Harap engkau mengerti

Lihat pada indah bulan bintang
Namun hilang bila tiba siang
Dan kerna itu ku rasa bimbang
Untukmu cintaku

Angin membuaikan rasa rindu
Tapi tak seperti yang selalu
Dan kali ini ku biar berlalu rasaku
Jadi kau hati-hati

Dalam cerita ada rahsia

Rahsia engkau, aku dan dia
Masih aku tertanya apa pengakhirannya
Lekas, aku mahu jawabnya

Jaga kau hati-hati
Takut ia dicuri
Kelak nanti kau kan patah hati
Mungkin akan terjadi
Tapi masih tak pasti
Harap engkau mengerti

Lihat pada indah bulan bintang
Namun hilang bila tiba siang
Dan kerna itu ku rasa bimbang
Untukmu cintaku

Angin membuaikan rasa rindu
Tapi tak seperti yang selalu
Dan kali ini ku biar berlalu rasaku
Jadi kau hati-hati

Wahai merpati dua sejola
Jangan kau terlupa
Ikutkan hati engkau kan mati
Ikutkan rasa kau binasa

Lihat pada indah bulan bintang
Namun hilang bila tiba siang
Dan kerna itu ku rasa bimbang
Untukmu cintaku

Angin membuaikan rasa rindu
Tapi tak seperti yang selalu
Dan kali ini ku biar berlalu rasaku
Jadi kau hati-hati

Jagalah kau hati
Takut kan patah hati
Dan kali ini ku biar rasaku
Jadi kau hati-hati

monday blues

masa kerja dah mula pukul 7.30 pagi tadi….pegi kantin, beli breakfast but unlucky sebab head unit dah interrupt dengan bunch of work yang nak dibuat. and now, i’m stuck. tak tau nak mula dari mana…what a “….” monday! bahan dialog prestasi kena siap by tomorrow. aku pening. tapi rasanya, masih ada masa lagi untuk siapkan semua tu… ok, bell…jangan tension2. memang hari isnin ni ramai orang cakap “monday blues” tapi, jangan terpengaruh. hari isnin kan permulaan hari bekerja? sepatutnya, mulakan hari bekerja ni dengan SEMANGAT. No moody, no stress….tak baik untuk kesihatan.

so, untuk mengembalikan semangat bekerja di hari isnin yang baik ini…aku nak share¬†cerita¬†tentang seekor katak kecik yang bersemangat.

Once upon a time there was a bunch of tiny frogs who arranged a running competition. The goal was to reach the top of a very high tower. A big crowd had gathered around the tower to see the race and cheer on the contestants.
The race began…

Honestly, No one in crowd really believed that the tiny frogs would reach the top of the tower. crowd yelled statements such as:

‚ÄúOh, WAY too difficult!!!‚ÄĚ

‚ÄúThey will NEVER make it to the top.‚ÄĚ

‚ÄúNot a chance that they will succeed. The tower is too high!‚ÄĚ

The tiny frogs began collapsing. One by one. Except for those, who in a fresh tempo, were climbing higher and higher.

The crowd continued to yell, ‚ÄúIt is too difficult!!! No one will make it!‚ÄĚ

More tiny frogs got tired and gave up. But ONE continued higher and higher and higher. This one wouldn’t give up!

At the end everyone else had given up climbing the tower. Except for the one tiny frog who, after a big effort, was the only one who reached the top! THEN all of the other tiny frogs naturally wanted to know how this one frog managed to do it?

A contestant asked the tiny frog how he had found the strength to succeed and reach the goal? It turned out. That the winner was DEAF!!!the-frogs-race-optimised:: Moral of the Story ::
Never listen to other people‚Äôs tendencies to be negative or pessimistic. because they take your most wonderful dreams and wishes away from you ‚ÄĒ the ones you have in your heart!

Always think of the power words have. Because everything you hear and read will affect your actions! Therefore, ALWAYS BE POSITIVE!

ok2…mari kita bekerja. jangan malas2…

HATI

and…it happens again as i expected. in a relationship with someone since hari raya…baru sebulan tapi, terpaksa diakhirkan jugak. aduhai..dah jadi macam rutin la pulak..penatnya bila asyik kena hadap benda yang sama berulang-ulang-ulang-ulang kali. penat, jemu, muak…tak tau la nak guna strategi apa lagi untuk kekalkan sebuah perhubungan dan dah tak larat nak fikir di mana lagi silapnya kali ni. setiap kali, isu status yang ditimbulkan. kalau dah tahu awal-awal then tak dapat nak terima, why you continue sampai perasaan tu develop jadi macam sekarang? kalau ko rasa hati ni macam tanah liat, boleh dibentuk jadi bermacam-macam rupa, then ko nak campak bila ko rasa bosan…u are totally wrong. hati ni milik insan yang bernyawa..ada nadi dan ada perasaan. i’m tired, ok..

lepas ni, kembali ke kehidupan asal walaupun dalam seting kerja yang berlainan. ada ku kesah? yang penting, aku happy dengan kerja n family aku sekarang. selama ni pun aku elok je single… semua perkara aku settle sendiri, tanpa pertolongan lelaki. kalau ko rasa, lepas ni aku akan meroyan, merayu-rayu supaya ko nak balik kat aku, jangan haraplah! i’m not that kind of lady.

…..

Emm…sambungan.

dah takde mood nak melayan perasaan sakit ati. semangat nak sambung kerja semula. thanks to that person yang datang. i should not stucked dalam perasaan yang menyakitkan ni. i don’t deserved this. tapi, terima kasihlah sebab pengalaman ni beri aku kekuatan dan pengajaran yang sangat berharga. good enough as a lesson of life. ibarat not-not muzik yang bergabung menjadikan sebuah lagu..hahaha, puitis la pulak…